Joulutervehdys

maanantaina 17. joulukuuta, 2012

 

Mikael Agricola -piparkakun on tehnyt ja kuvannut Petrus Kurppa

Hyvät Mikael Agricolan ystävät!

 

Algusa oli Sana / Ja se Sana oli Jumalan tykene / Ja Jumala oli se Sana.
Teme oli algusa Jumalan tykene.

Caiki ouat sen cautta tehdhyt / ia ilman site ei ole miten techty ioca techty ombi.

Henes Eleme oli / ia se Eleme oli Inhimisten Walkeus /

Ja se Walkeus Pimeydes paista / ia ne pimeyxet eiuet site käsittenyet.

Evankeliumi Johanneksen mukaan 1:1–5

Tervehdin Teitä kaikkia Mikael Agricolan Uudesta testamentista (1548) ottamillani ”Johanneksen jouluevankeliumin” sanoilla. Sanat puhuvat joulun ihmeestä, inkarnaatiosta. Se tarkoittaa sitä, että Jumala tuli näkyvään muotoon ihmisten keskuuteen. Mikael Agricola on käyttänyt näitä sanoja jouluisin lähes 500 vuotta sitten. Hänen kirjallinen toimintansa mahdollisti myös sen, että puhuttu suomen kieli sai kirjallisen muodon painetussa muodossa. Agricola siis toteutti kirjaimellisesti ”Johanneksen jouluevankeliumin” sanomaa saattamalla käsitettävään muotoon Sanan eli Raamatun ilmoitukseen.

Myös Mikael Agricola -seura on omalla toiminnallaan pyrkinyt saattamaan Agricolan ja hänen aikalaistensa toimia ja ajatuksia käsitettävään muotoon meille nykypäivän ihmisille. Kuluneen vuoden aikana seura on järjestänyt esitelmätilaisuuksia ja kertonut toiminnastaan Turun kirjamessuilla. Useat seuran jäsenet ovat toimineet tiedeyhteisössä monin eri tavoin ja pitäneet esillä Mikael Agricolaan ja hänen aikaansa liittyvää tutkimusta tekstijulkaisuin, artikkelein ja esitelmin.

Viipurin vanhan tuomiokirkon tutkimus- ja entistämishankkeessa jatkettiin arkeologisia kaivauksia kirkon pohjoispuolella, jossa saatiin esiin runkohuoneen alkuperäinen pohjoisseinä sekä sakariston puretun länsiseinän kohta. Samoin hankkeessa jatkettiin arkistolähteisiin perustuvaa rakennustutkimusta. Vuodesta 2013 alkaen hankkeessa keskitytään arkeologisten tutkimusten laajentamiseen, alustavien tutkimustulosten julkaisemiseen sekä restaurointisuunnitelman laatimiseen. Hankkeesta järjestetään myös seminaarit Viipurissa ja Suomessa.

Keväällä 2012 seura järjesti paljon kiitosta saaneen opintomatkan Lutherstadt Wittenbergiin ja muihin Saksan Luther-kaupunkeihin. Tulevana keväänä Mikael Agricola -seuran matka tulee suuntautumaan Ruotsiin, jossa tutustutaan Agricolan elämään liittyviin paikkakuntiin sekä reformaatioajan tutkimukseen liittyviin laitoksiin ja arkistoihin.

Kiitos kaikille seuran hallinnossa ja käytännön työssä toimineille erinomaisesta työpanoksesta vuonna 2012. Kiitos myös seuran jäsenille sekä kaikille yhteistyötahoille kuluneen vuoden yhteistyöstä.

Rauhallista jouluaikaa ja menestyksekästä uutta vuotta 2013!


 

Jyrki Knuutila                                                      Elina Maines

Puheenjohtaja                                                      Sihteeri

 

Jätä vastaus